Turtips i bynære strøk

En av de store fordelene med friluftslivet i Norge er at det er tilgjengelig for alle og aldri langt unna. Selv om du bor i sentrum i byen er det kun en kort tur med buss eller bane til flotte naturopplevelser.

Under finner du noen turforslag i nærheten av de største byene, som jeg kom over i Dagbladet.

Del gjerne dine egne turer eller naturopplevelser med oss her på Facebook eller med #utentur på Instagram.

Turtips Oslo:

Øvresaga

Ligger vakkert til i et åpent beitelandskap ved den gamle Plankeveien som går mellom Oslo og Enebakk. Hytte med to kanoer som kan benyttes på Børtervann. Turen starter på utfartsparkeringsplassen Bysetermåsan og herfra tar du skogsbilveien fra sørenden av parkeringsplassen og følger den 3,5 kilometer fram til Øvresaga.

Lutvann (Østmarka)

Lutvann er et ettertraktet bade- og fiskevann for groruddalsbeboere. Ta grusvei fra Lutvann leir inn til badeplass i nordenden av vannet. En liten avstikker til Lutvannsutsikten og du er kommet til en yndet standplass for fotografering av Lutvann med bebyggelsen på den andre siden av Groruddalen.

Haugerud

Fra fyrhuset på Haugerud tar blåmerkingen deg med ut i nærmarka. Tjern, myrer og stedvis god utsikt, gjør denne turen til en slags kortversjon av en østmarkatur.

Hovdehytta

Hovdehytta ligger høyt og fritt og er den turistforeningshytta i Oslomarka med videst utsikt. Du kan se langt ut i Oslofjorden og hele fem fylker. Med den spesielle beliggenheten hytta har i Vestmarka, blir hytta godt besøkt, både av dem som skal ut på dagstur og for dem som ønsker overnatting.

Langøyene

Hytta ligger idyllisk til like ved sjøen på vestsida av Langøyene og blir blant annet brukt som kurssted for bruk av kajakk. Hytta er sommeråpen for alle friluftsinteresserte, og fra mai til september går det rutebåt til Langøyene fra Rådhuset.

Les mer: www.dntoslo.no

 

Turtips Kristiansand:

Bragdøya

En øyperle midt i byfjorden. Her kan du følge de mange tilrettelagte turstiene, bade ved sandstrand ved Saltebua, sole deg på svaberg, klatre med barn på bolta klatreruter sørøst på øya. Bragdøya Kystlag har kafédrift i Saltebua på søndager. Flere overnattingsmuligheter, enten du velger eget telt, hytteleiren Vinterro eller Gerhards villa. Rutebåt ut hele året, alle dager bortsett fra lørdager. Helårsbåten går fra Auglandsbukta i Vågsbygd.

Hellerstønuten

Topp sør i Bymarka Kristiansand, 166 meter over havet. Atkomst fra Kristiansand sentrum, nord i kvadraturen inn via Baneheia, videre til Bånetjønn, sti nordover til Bervannet. Her er det flere fine teltplasser rundt vannet eller du kan gå videre nordover til nordenden av Grunnevannet med idyllisk teltplass like under en krokfuru. En time å gå helt til Grunnevannet fra Kristiansand sentrum.

Den omvendte båd

En toppturklassiker 234 meter over havet, i et flott turområde. Flere innganger er mulig. God parkering og bra utgangspunkt fra Presteheia i nærheten av IK Gimletroll fotballbane og KOK klubbhus. Flere teltmuligheter på toppen av «Båden». Mulig å ligge på underlag rett på svaet på toppen og kikke på stjernehimmelen. Flott utsikt over hele Kristiansand og skjærgården i hele Kristiansand kommune.

Sotåsen, Randesund

Kort topptur 87 meter over havet, med imponerende utsikt. Plass til noen få, små telt på toppen. Cirka 20 minutter å gå opp fra østsiden av Stølekilen og P-plass i foten av «fjellet» helt sørøst i Stølekilen. Noe småbratt enkelte steder, men her er det tilrettelagt med tau som rekkverk å holde seg i. Flott skogsområde med gammel løvskog og krokete furuskog.

Torsteinsneset

Urørt og flott turområde vest for Kristiansand. Overnatting i eller ved fyret, eller lenger inn på land på tørre myrflekker på Varen.

Turen helt ut til Vestergabet tar cirka en time. Følg sti like ut til fyret på svaberget, her finner du en ganske stor helle, som med litt enkel tilrettelegging fungerer som overnattingssted. Stikkord; åpent hav, solnedgang og urørt natur.

Atkomst fra Kristiansand sentrum; E39 mot stavanger – ta av på RV456 mot Vågsbygd – videre på RV457 mot Flekkerøya – ta av til venstre like før Flekkerøyatunellen – Kroodden, parkering like før atkomst Kanonmuseet på Kroodden. Gruslagt tursti ned mot Gundernesbukta – Helleviga – Fosseviga – så sti i skog sørover til Torsteinsneset.

Les mer: www.dntsor.no

 

Turtips Stavanger:

Friluftshuset Gramstad

Beliggende i hjerte av Sandnesmarkå, som er Stavanger-regionens  svar på Nordmarka. Lett å nå med kajakk, sykkel eller offentlig kommunikasjon fra Stavanger og Sandnes.

Bestemorshus som kan leies gjennom Stavanger turistforening. Innlagt vann og strøm. Tursti til toppen av byfjellet Dalsnuten med panoramautsikt over hele Stavanger og fjordbassenget.

Fjøløy

Beliggende i Rennesøy like nord for Stavanger. Friområde med bunkere og intakte kanoner fra krigen. Offentlig toalett og brygge. Ligger en kajakktur nord for Stavanger, og er perfekt for telting.

Litle Teistholmen

Nyetablert naturhavn, 23 meter brygge, badeplass, teltplass og toaletter. Ligger blant byøyene rett utenfor Stavanger, en liten padletur fra byen. Ble kjøpt i kommunalt spleiselag for 12,5 millioner kroner for seks år siden, og er siden opprustet til et fantastisk turpadlemål.

Sørmarka

Friområde beliggende midt i Stavanger by, med Ullandhaugtårnet, som er byens høyeste punkt, i midten. Gapahuk med oppmurt grill beliggende i skogkanten rett nedenfor tårnet – flott turmål og overnattingsplass. I Sørmarka finnes det masse merkede turstier, og det er også et fint sted å sykle. Det går hyppige busser fra byen forbi.

Storholmen i Stokkavatnet

En helt annen verden, midt i Stavanger. Kommunenes friluftslåve Dyrsnes leier ut kanoer, og så er det bare en ti minutters padletur vekk fra byen og inn i eventyret. Har to leirplasser for telt, bading og grilling. Øya er liten, men er proppet med spennende klatretrær, turstier og rotvelter. Stokkavatnet er Stavangers mest brukte rekreasjonsområde, og kan sammenliknes med Sognsvann i Oslo.

Les mer: www.stf.no

 

Turtips Bergen:

Ulriken/Turnerhytten

Du kan gå opp fra Montana til Ulriken eventuelt ta Ulriksbanen opp og gå videre derfra inn til Turnerhytten. Mulighetene for å komme seg inn til hytte i høyfjellsterreng en ettermiddag og tilbake på jobb dagen etterpå er absolutt til stede. Skiene må eventuelt bæres opp til toppen av Ulriken hvis du ikke tar banen. Går du hele veien opp til Ulriken og videre inn til Turnerhytten tar hele turen cirka halvannen time. Turnerhytten må leies. Bergen og Hordaland turlag formidler utleie.

Gullfjellet

Kjør inn til Osavatnet i Arna og ta på deg skiene der og gå inn til Redningshytten, tar cirka en time. Redningshytten er ikke tilgjengelig for overnatting med unntak av nødstilfeller så telt må medbringes. Her får du mulighet til å tilbringe en natt i noe av det villere terrenget byfjellene i Bergen kan tilby.

Smøråsfjellet

Veldig familievennlig område i Fana med godt tilrettelagte stier/ bålplasser og liknende. Det tar godt under en time å komme seg ut i terrenget og området er ikke krevende å ta seg fram i.

Lyderhorn

Kystfjell i Bergen vest med flott utsikt over havet. Det tar cirka en time å ta seg opp til toppen fra Gravdal på Laksevåg. Ved toppen er det flere fine plasser å sette opp telt.

Fjell festning

Lett tilgjengelig turområde på Fjell vest for Bergen. Tar cirka 20 minutter å kjøre ut dit fra Bergen sentrum. Turen ut i terrenget går på både turvei og sti. Også dette området har flott utsikt over havet og du kan ta turen helt ned i fjæresteinene hvis du ønsker det. Flere fine steder å sette opp telt i området.

Les mer:www.bergenoghordalandturlag.no

 

Turtips Trondheim:

Topptur til Storheia

Storheia er Bymarkas høyeste punkt med et imponerende rundskue. Dette er dessuten en av toppene i Topp 7, Trondheims råeste tur. Topp 7 er Midt-Norges største turarrangement. Turen er 30 kilometer og går oppom sju topper.

Til Vassfjellets topp

Vassfjellet er trondheimernes nærmeste høyfjell. Det er mange stier som fører opp, men det går også en grusvei til topps. Da starter du fra Kvål, enten til fots eller med sykkel.

Til topps på Jervfjellet

Toppen ligger i Malvikmarka sørvest før Jonsvatnet. Dette er den høyeste frittliggende toppen i Malvik kommune. Mange lar seg imponere over den uventede vide utsikten fra toppen. Her kan du virkelig få skikkelig høyfjellsfølelse.

Lettgått tur til Rønningen

Rønningen er i seg selv et turmål. Fredager til søndager er hytta åpen og tilbyr servering. Det er helårsvei fra Smistad og fram til hytta. Her er det fint for barnevogner, rullestoler og de som liker å gå fottur sommer og vinter.

Geitfjellet i Bymarka

Herfra ser du det meste av Trondheim, og det er flott utsikt mot Selbufjellene og i retning Innherred, mot fjorden og Fosen samt de nordlige delene av Bymarka. Turen er på knappe tre kilometer og du kan velge om du vil starte fra Gamle Bynesveg nedenfor Helkansetra, fra Lavollen eller via Våttakammen.

Les mer: www.tt.no

 

Turtips Tromsø:

Sørtinden på Kvaløya

En lett og fin topptur for barn og om du ikke er så fjellvant. Du får god utsikt over Tromsøya og mot fastlandet på veien oppover, og på toppen har du flott utsikt mot Vengsøya og hele øyriket bak. Når du skal ned, kan du velge å gå samme ruten ned igjen, eller ta en rundtur.

Skjellelvfjellet

Knapt to mil fra Tromsøbrua, er startpunktet for turen til Skjellelvfjellet. Fjellet ligger nordvest for Nordbotn i Ramfjorden og toppen på 462 meter gir deg en flott utsikt over Ramfjorden og innover Breivikeidet.

Trollvassbu

Trollvassbu ligger lengst nord av de fire hyttene til Turistforeningen på fastlandet. Fra Tromsø er det 36 kilometer å kjøre før du begynner selve gåturen. En times gange på god sti – og du er fremme.

Blåkollkoia

Blåkollkoia ligger i skoggrensa i øvre del av Tønsvikdalen. Det er den minste hytta Troms turlag har på fastlandet. Fra bilvei tar turen opp 2,5 timer.

Bakvannet og Skilsmissen

To mil fra Tromsø sentrum er utgangspunktet for turen til Bakvannet og Skilsmissen. Turen opp tar en time og passer godt for barnefamilier og de som ønsker en lett tur uten store stigninger – men som likevel gir fin utsikt.

Les mer: http://troms.turistforeningen.no
Kilde:http://www.dagbladet.no/

Del gjerne denne artikkelen.