Oslomarka omgir hovedstaden med skog og kuperte områder som er perfekt for friluftsliv og skogsturer for både store og små. Marka er med på å gjøre Oslo unik som storby. Hvor mange andre hovedsteder har umiddelbar nærhet til skog, fiskevann og skiløyper?
Det kan være stressende å bo i en storby, og mange av Oslos innbyggere tyr til marka for rekreasjon og avkobling. Dresskledde aksjemeglere på Oslo Børs finner roen i lysløypa på kveldstid, og hippe reklamekonsulenter fisker abbor med barna og sover i telt i helgen. Oslomarka skaper en fantastisk balanse mellom by og mark.
Oslomarka er populær
Oslos innbyggere elsker Oslomarka, som er svært mye brukt – sommer som vinter. Hele 4 av 5 innbyggere i Oslo oppgir at de benytter Oslomarka minst én gang i året og 3 av 4 bruker Oslomarka gjennomsnittlig ukentlig eller månedlig i løpet av et år.
Stier og turområder i Oslomarka
Du trenger ikke være godt kjent i Oslomarka for å gå på tur. Er du heller ikke en kløpper i bruk av kart og kompass, så fortvil ikke. Stiene i Oslomarka er merket, så det er enkelt å finne frem for alle og enhver. Skiløyper er merket med rødt, og de blåmerkede stiene viser hvor fotturene går. Mange av rødmerkede skiløypene kan være fine å gå også om sommeren, men de kan krysse vann og myrer. Det er 1720 km med blåmerkede stier, så det er absolutt mulig å komme seg tørrskodd frem i Oslomarka
.
Fiske i Oslomarka
Bare noen slukkast fra Karl Johan finnes det fantastiske muligheter for fiske i Oslomarka. Ørret, gjedde, abbor, røye, lake og sik er de vanligste artene å få på kroken i ett av de over 500 fiskevannene. Fiske i Oslomarka drives året rundt, og er rikt og variert. – fra små skogstjern til store vann hvor båtfiske er tillatt.
Hytter i Oslomarka
Det finnes en rekke hytter i Oslomarka. Den Norske Turitsforening (DNT) Oslo og Omegn har 21 helårsåpne ubetjente hytter, én betjent hytte og et anlegg for Barnas Turlag i Oslomarka. På de selvbetjente og ubetjente hyttene er det ekstra sosialt å samarbeide med andre gjester om å hente vann, fyre i ovnen, lage mat og vaske opp.
De aller fleste hyttene er låst med DNTs standardnøkkel, som medlemmer kan låne mot et depositum på 100 kroner. Når du kommer frem på hytta skriver du deg inn i protokollen med navn, medlemsnummer og litt annen informasjon. Du har ikke rett på sengeplass før dette er gjort. Se mer informasjon om hyttene i Oslomarka på nettsidene til DNT.
Dyrelivet i Oslomarka
Oslomarka har et rikt dyreliv og fra naturens side er livsvilkårene veldig gode. Oslomarka strekker seg helt fra havflatens nivå til åser på 500–600 meter over havet. Det er stor variasjon i landskapet med mange vann i ulike størrelser, bekker, elver og myrer. Trærne er en blanding av gran, furu, bjørk, rogn og osp. Alt dette er med på gjøre vilkårene gode for mange fugle- og dyrearter. I Oslomarka finnes både elg, rådyr, mår, rype, bever og hare. Gaupa tar nok av og til en tur gjennom Oslomarka, men det er streifdyr som ikke bor der fast. Ulv i Østmarka er observert flere ganger, og noen hevder til og med at det finnes Bjørn i Oslomarka.
Fakta om Oslomarka
Oslomarka, slik den er definert i markaloven ligger i 19 kommuner fordelt på 5 fylker – og deles inn i områdene Nordmarka, Romeriksåsen, Lillomarka, Gjelleråsen, Østmarka, Sørmarka, Kjekstadmarka, Vestmarka, Krokskogen, og Bærumsmarka. Av disse er Vestmarka, Romeriksåsene og Sørmarka nesten i sin helhet beliggende utenfor bygrensa, men er allikevel definert som en del av Oslomarka, med et samlet areal på ca. 2000 km2.
Mye å gjøre i Oslomarka
Enten du vil gå på ski eller skøyter, sykle eller gå tur, klatre, plukke bær, fiske eller jakte så er Oslomarka stedet. Gå ut en tur og nyt friluftslivet!
Tusen takk til:
Kim Nygaard for tekst og @Oslomarkalove som har gitt tillatelse til å låne bildene fra Instagram.