Sopptur – skogen er full av spiselig matsopp

Det er noe eget med å gå langs en myk skogssti når lufta har blitt skarpere og fargene i skogen dypere. En svak eim av jord, fuktig mose og løv i forråtnelse forteller at høsten er i gang – og under grantrær og bjørk dukker små skatter opp mellom røtter og røsslyng. Å plukke sopp er som å lete etter gull i skogbunnen. Det handler om å senke tempoet, bruke blikket – og kjenne gleden når du plutselig får øye på en gyllen kantarell i mosen.
Jeg har selv vært litt redd for å plukke sopp. Tankene om forveksling og farlige arter holdt meg lenge tilbake. Men med tid, tålmodighet og noen faste soppbøker i sekken, har jeg blitt trygg på noen få, sikre arter. De jeg beskriver under her, er sopper jeg kjenner godt – og som jeg plukker med ro i magen og glede i kurven.
Høsten er sopptid, og med litt kunnskap og nysgjerrighet kan en vanlig tur i skogen bli til en oppdagelsesreise. Du trenger ikke kunne alt for å begynne – bare du holder deg til det du er helt sikker på. Her får du tips til hvordan du kommer i gang, og blir kjent med noen av de tryggeste og mest smakfulle soppene du kan finne i norske skoger.
Lær deg noen sikre sopper
Sopp kan være en fantastisk råvare, men det er viktig å vite hva du plukker. I Norge vokser det mange spiselige sopper, men også en del giftige. Derfor er det viktig å holde seg til arter man er helt sikker på.
Et godt råd er å starte med noen få, sikre sopper – og bli godt kjent med dem før man prøver seg på flere.
Rådet til mattilsynet er ganske enkelt; spis kun sopp du er 100% sikker på er trygg.
Kjenner du igjen disse matsoppene?
Her er fem vanlige og gode matsopper som det er verdt å bli kjent med:
Beskrivelsene av soppene er hentet fra Norske sopper av Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr. Bildene er tatt av Wenche Eli Johansen
Kantarell

Kantarellen er lett å kjenne igjen. Den har gul farge og en traktformet hatt. Undersiden har ribber, ikke skiver, og de løper langt ned på stilken. Den lukter mildt og godt, og vokser ofte i mosekledde granskoger.
Blek piggsopp

Blek piggsopp har en lys hatt med små, tette pigger på undersiden – ikke skiver eller ribber. Den vokser ofte i bar- og blandingsskog. Kjøttet er hvitt og fast, og soppen brekker lett. Smaken er mild, og den egner seg godt til steking.
Rødgul piggsopp

Ligner på blek piggsopp, men har oransje til rødgule fargetoner. Den har også pigger under hatten og vokser ofte i samme områder som slektningen. Lukten er behagelig, og smaken mild og nøtteaktig.
Steinsopp

Steinsoppen er en av de mest ettertraktede matsoppene. Den har en tykk, brun hatt og en kraftig stilk med et nettmønster øverst. Undersiden er rørformet og hvit eller gulaktig. Steinsoppen har fast kjøtt og god smak, og egner seg godt både stekt og tørket.
Traktkantarell

Traktkantarellen er brun-gul i fargen, med en hul stilk og traktformet hatt. Ribber på undersiden og en svak, fruktig lukt kjennetegner denne soppen. Den vokser ofte i store mengder, gjerne i fuktig skog på høsten. Fin til supper og gryter.
Å gå på sopptur handler ikke bare om fangsten – det er også en god måte å være til stede i naturen på. Man ser seg bedre for, legger merke til detaljer og bruker sansene. Og kommer man hjem med noe i kurven, er det bare en ekstra bonus.
Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning bør du kontakte giftinformasjon på 22 59 13 00