Sopptur – Skogen er full av spiselig matsopp

Sensommeren er soppsessong og en fin anledning til å gå en tur i skog og mark. Om du ikke har vært helt fornøyd med været i sommer, kan trøsten være at det har vært vær som soppen trives med.

Søk soppråd
Skal du på sopptur for første gang, bør du søke råd og hjelp. I skogen vokser matsopp og giftig sopp side om side. Du bør derfor lære deg å identifisere matsoppen for å unngå å bli forgiftet.

Rådet til mattilsynet er ganske enkelt; spis kun sopp du er 100% sikker på er trygg.

Tips til soppturen
Ha med deg bilder og beskrivelser av matsoppen du skal plukke. Det finnes mange bøker og apper på markedet.
Spis bare sopp du er sikker på. Er du i tvil kan du oppsøke noen som tilbyr kontroll av sopp.
Spis ikke rå sopp og lær deg hvordan de ulike soppene lagres eller tilberedes.
Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning bør du kontakte giftinformasjon på 22 59 13 00

Hvordan kjenne igjen spiselig sopp?

Her finner du bilde og beskrivelser av 5 gode matsopp:

Beskrivelsene av soppene er hentet fra Norske sopper av Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr. Bildene er tatt av Wenche Eli Johansen

 

KANTARELL

Kantarell sopp

Foto: Wenche Eli Johansen

Kjennetegn på kantarell: Undersiden av hatten har folder eller ribber, ikke knivbladtynne skiver tett i tett. Det kan se ut som om huden er for stor. Det kalles kantarellribber og er kjennetegn for artene i kantarellslekten. Kantarell er gullgul, både på oversiden av hatten, på undersiden og på stilken, men kjøttet er hvitt.Kantarell vokser langsomt og er avhengig av mye fuktighet over lengre tid.De er avhengig av levende trær og kan finnes i all slags skog helt til frosten kommer. Soppene er sjelden angrepet av insektlarver. Falsk kantarell kan ha en viss likhet, men den er oransje og er en skivesopp.

BLEK PIGGSOPP

Blek piggsopp

Foto: Wenche Eli Johansen

Kjennetegn på Blek piggsopp: Undersiden av hatten har mange, små pigger eller tapper som henger ned. De er ulike lange og løsner svært lett. Piggene vokser litt nedover stilken, de er nedløpende. Oversiden av hatten er hvit til svakt rosa eller lys oransje.
Kjøttet er hvitt og fast, men brekker lett. Vokser i både barskog og løvskog til sent på høsten.

RØDGUL PIGGSOPP

Rødgul piggsopp

Foto: Wenche Eli Johansen

Kjennetegn på Rødgul piggsopp: Undersiden har pigger som hos blek piggsopp, men piggene er ikke nedløpende på stilken. Undersiden er nesten helt hvit, mens oversiden og stilken har oransje farge. Rødgul piggsopp har nesten samme slags voksested som blek piggsopp, men går opp i bjørkebeltet i fjellet.

STEINSOPP

steinsopp

Foto: Wenche Eli Johansen

Kjennetegn på Steinsopp: På undersiden av hatten har steinsoppene et tykt, svampete lag som består av meget tynne rør som står tett i tett. Dette rørlaget er hvitt når soppen er ung, blir senere gult og til slutt grønt. Hatten på steinsopp er halvkuleformet , nesten som en godt hevet bolle. Den er brun, mørkbrun, rødbrun eller blekbrun. Stilken er nesten kuleformet når soppen er helt ung, men blir mer og mer sylinderformet og slankere etter hvert som den vokser.
Et viktig kjennetegn på steinsopp finnes øverst på stilken. Der er det et nesten usynlig nett av tynne, hvite årer på kryss og tvers. Det kalles årenett.
Steinsopp kan finnes i all slags skog, og det er mange arter av dem. De kan forveksles med GALLERØRSOPP, men den har et grovt, brunt årenett på stilken og smaker utrolig beskt. Rørlaget hos denne er hvitt når soppen er ung, men blir skittenrosa etter hvert.

TAKTKANTARELL

traktkantarell

Foto: Wenche Eli Johansen

Kjennetegn på Traktkantarell: Traktkantarell har grå kantarellribber på undersiden av hatten.Oversiden er gråbrun og kan likne på visne blader. Soppen har lang, tynn og hul stilk som er gul eller gulbrun. Soppene kommer sent i sesongen, alltid mange på samme sted, i moserik skog. Soppene står ofte dypt nede i mosen. Traktkantarell kan plukkes helt til frosten ødelegger dem og de er utmerket å tørke. Se alltid etter kantarellribbene på undersiden, for det finnes flere skivesopper som kan likne.

Del gjerne denne artikkelen.