Padling i havkajakk

For noen uker siden var jeg så heldig å få teste hvordan det er å padle havkajakk. Jeg har lenge hatt lyst til dette og da jeg ble invitert av min gamle klassekamerat Simen Havig-Gjelseth slo jeg selvfølgelig til.

Padletur i havkajakk på OslofjordenSimen Havig-Gjelseth er en erfaren padler som blant annet har gjennomført padleekspedisjoner rundt Sør-Georgia og Nordaustlandet. Siden min erfaring begrenser seg til et par kanoturer på Hurdalsjøen var det greit å ha med en med litt mer erfaring.

Kontakt en kajakklubb
Simens råd til de som ønsker å begynne med havpadling er å ta kontakt med kajakklubb i nærheten. Disse har erfarne padlere og instruktører som kan gi råd og kurs, i tillegg får du mulighet til å teste ut ulike kajakker etter et kort introkurs.

Valg av Kajakk
Kajakkene vi skulle padle var robuste havkajakker som er egnet for ekspedisjoner i åpent farvann. Kajakker har forskjellige egenskaper og du bør velge en som passer ditt behov, enten det til bruk på flatt vann, i elver eller havet.

De fleste kajakker er laget av enten plast eller komposittmateriale Plast er billig og robust, men kajakkene kan ofte være tunge og dessuten bli oppskrapet.

Det er er fordeler og ulemper med begge typene, alt etter hva de skal brukes til. Men jeg vil nok anbefale kompositt som varer lenger og som man kan reparere selv sier Simen.

Utstyr og bekledning
På utstyrssiden er det fire minimumskrav: kajakk, spruttrekk, vest og padleåre. Siden temperaturen denne dagen var ned mot null grader, tok vi på oss langt ullundertøy, en slags one-piece i fleece og tørrdrakt. Dette virket litt varmt i starten, men etter en tur i vannet fant jeg ut at dette var akkurat passe bekledning. Så kle deg etter vanntemperaturen er et greit råd.

Grunnkurs
Etter et lynkurs i framdriftstak, styretak og cowboyredning (en måte å komme seg opp i kajakken igjen etter velt) følte jeg meg klar til en tur på havet, riktignok med ledsager. Skal man legge ut på tur på egenhånd bør man nok ta et lengre grunnkurs og ha litt mer trening i kroppen.

Kajakkpadling

Fin opplevelse
I strålende sol og på blikkstille vann la vi ut på tur fra Spro på Nesodden. Siden dette var såpass sent på året hadde vi nesten hele fjorden for oss selv. Vi padlet rundt Søndre Langåra med en innlagt rast på øya. Det var en fantastisk tur og det er lett å forstå hvorfor ca 150.000 nordmenn driver med padling.

Jeg tror kajakk kan passe for folk flest så lenge man ikke er redd for vannet. Inngangsbilletten til å eie en kajakk selv kan være litt dyr, da man fort ender på 30.000-40.000 for kajakk og utstyr.

Men du kan også melde deg inn i en landets mange padleklubber. Årsmedlemskap koster ofte under 1.000 kr., og da har man tilgang til alle typer kajakker.

Avslutter med sitat fra Lars Verket.

I kajakk er det veldig enkelt å kjenne på mysteriet under seg, over seg og inni seg.

Del gjerne denne artikkelen.